>
_WILKOKNOL_Logo_Liggend

Bel direct: 06 – 201 53 168

Persoonlijk betrokken
nalatenschapscoach financieel coach levensexecuteur vereffenaar executeur mentor bewindvoerder

Vakantie vreugde, ook wanneer je weer thuis bent!

Vakantie vreugde, ook wanneer je weer thuis bent!

Já! De grote vakantie staat voor de deur! Voor veel kinderen begint binnenkort de zomervakantie. Een langere periode geen school en dat betekent voor veel Nederlanders…. op vakantie. Even weg van huis, uit de dagelijkse beslommeringen en in een andere omgeving tot rust komen en genieten van het spelen van de kinderen en/ of genieten van de natuur. Andere mensen ontmoeten, energie en ideeën opdoen. Voor iedereen heeft de periode een andere invulling, afhankelijk van wensen en behoefte en zeker ook van de mogelijkheden. 

Op vakantie? Niet voor iedereen…..

Uit een recent gepresenteerd onderzoek van Nibud blijkt dat een kwart (gelijk aan het jaar 2003) van de respondenten niet met vakantie gaan. Van die 25 procent geeft 54 procent van de ondervraagden als reden aan, dat de kosten van de vakantie niet in het huidige budget passen (vorig jaar was dit 42 procent).

Wat de cijfers verder laten zien is dat er een stijging is binnen de groep met een inkomen van beneden modaal en dat er daarnaast een stijging is van het aantal mensen die niet met vakantie gaan, vorig jaar 35 procent naar dit jaar 42 procent. Van deze groep gebruikt een kwart het ontvangen vakantiegeld veelal voor het aflossen van schulden en betalingsachterstanden, aldus het rapport.

En daar komt bij:

Van de mensen die met vakantie gaan, is het te besteden bedrag gedaald van gemiddeld 2000 euro, naar dit jaar een bedrag van 1500 euro. Dat betekent dat je 500 euro minder kunt uitgeven, waarbij het aantal op vakantie zijnde dagen van 15 gelijk is gebleven.

Een conclusie uit het rapport kan zijn dat de de gemiddelde koopkracht per Nederlander er niet op vooruit is gegaan.

Wilko Knol

Bewust vakantie vieren en genieten!

Als Financieel Coach wijs ik altijd op het maken van een realistisch budget. Dit is binnen ieder huishouden anders. Inkomens verschillen, prioriteiten en andere nodige uitgaven zijn anders dan bij anderen. Dit maakt dat een ieder ook zijn of haar eigen vakantiebudget heeft. Of je nu thuis blijft, dagjes uit gaat, of op vakantie gaat binnen of buiten Nederland, het bewust zijn van je budget voor de periode van vakantie helpt je, om bij thuiskomst niet voor verrassingen te staan.

 

Kinderen en het vakantiebudget

Wanneer het vakantiebudget is bepaald, neem je dan je kinderen daarin mee? Vertel je de kinderen dat er weinig ruimte is voor vakantie? Of dat er een vooraf bepaald budget voor de vakantie is? En hoe doe je dat dan? Wat vertel je wel en wat laat je in het midden? Ik ben voorstander van transparantie, ook als het gaat om het financiële huishouden, waar de kinderen onderdeel van zijn. Het omgaan met geld is een leerproces van bewustwording, inkomsten en uitgaven, winst of verlies.

Voorbeeld 1: Een dagje uit

Afhankelijk van de leeftijd en ontwikkelingsfase kan er voor gekozen worden om de kinderen in meer of mindere mate deelgenoot te maken. Als je begint om de kinderen deelgenoot te maken, begin dan in het klein.

Wanneer het idee er is om een dagje uit te gaan, bepaal dan een budget wat die dag mag gaan kosten.

1.  Geef het budgetbedrag door aan het kind of kinderen

2.  Met dat budget zoeken de kinderen een passende activiteit. Bijvoorbeeld een pretpark of een dagje strand

3.  Geef af en toe tips als; denk aan de kosten voor het eten en drinken en de vervoerskosten (vallen ook binnen budget)

4.  Oh kijk, zie je die ijskar? past dat binnen het budget?

5.  Rond het geheel af door na het dagje uit de werkelijke kosten af te zetten t.o.v. het budget

Wilko Knol
Wilko Knol

Voorbeeld 2: Het vakantiebudget

Wanneer de kinderen al wat ouder zijn en de ontwikkelfase laat het toe, kun je het kind meer betrekken. Houd het ontspannen en luchtig, blijf betrokken en neem de opmerkingen van het kind serieus, maak er een echt samen van.

Wellicht is het volledige budget van de vakantie al vastgesteld. Ga dan samen met de kinderen een budgetplan opstellen:

1.  Welke vaste kosten zijn er? (kosten van overnachting (camping of hotel) en de vervoerskosten (heen- en terugreis))

2.  Welke vaste variabele kosten zijn er? (denk aan een gemiddeld bedrag voor eten en drinken per dag)

Wanneer deze kosten inzichtelijk zijn, dan kan het bedrag van het totale vakantiebudget afgehaald worden, dan blijft er (hoop ik voor je) een bedrag over. Van het bedrag dat overblijft kunnen de extra activiteiten worden begroot.

3.  Maak een lijst met wenselijke activiteiten (voeg daar per activiteit, de kosten aan toe (inclusief de vervoerskosten)

4.  Prioriteer de activiteiten lijst en zorg dat de activiteiten passend binnen het budget zijn (schrap indien nodig in overleg)

5.  Houd een bedrag over in het budget voor kleine uitgaven (ijsje, terrasje of andere tussendoortjes)

Nu begint de vakantie pas en het ontwikkel-moment voor (uzelf en) het kind gaat door. Het gestelde budget kan afgezet worden ten opzichte van de werkelijke kosten. Door dit te doen neem je het moment vooraf (budgetteren) ook echt serieus en daarmee neem je de inbreng van het kind serieus (het kind zal groeien in eigenwaardering).

6.  Noteer de werkelijke kosten per dag en zet deze af ten opzichte van het budget, ook dit kunnen de kinderen doen of afwisselend (houd het leuk)

7.  Evalueer samen telkens na een paar dagen hoe het er voor staat, dit heeft als voordeel dat er nog geschrapt of geschoven kan gaan worden in de activiteiten

8.  Rond het geheel af, door na de vakantie de werkelijke kosten volledig af te zetten t.o.v. het budget

Om het leuk te houden kan het helpen om een beloning af te spreken als er iets overblijft (bijvoorbeeld bij thuiskomst pizza laten bezorgen)

 

Als je elkaar een cadeau wilt geven, geef dan je tijd, je aandacht en je liefde. Neem je gezelligheid, je luisterend oor, je wijsheid en je gevoel voor humor mee en jullie hebben een prachtige tijd!

Inzicht en overzicht naar méér levensplezier!

Wanneer je voorbereid bent zullen er minder verrassingen zijn, en de nodige betalingen bij thuiskomst kunnen gewoon doorgaan. Zorg dat de geld-uitspattingen op vakantie bij terugkomst niet de teleurstellingen worden. Enkele tips om ook tijdens de vakantiedagen bewust met het budget bezig te zijn:

  • Houd ook tijdens de vakantie het budget bij (werkelijke uitgaven)
  • Attendeer elkaar op de uitgaven
  • Ga er ontspannen mee om, met een lach!
  • Blijf elkaar (de kinderen) erbij betrekken, ook als het even tegenzit
  • Ook kleine uitgaven maken onderdeel van je budget
  • Plan de activiteiten verdeeld over de vakantie periode
  • Doe het samen (inclusief de kinderen)!
  • Blijf eerlijk kijken en reageer op een wijze die past in jouw budget

Deel dit artikel

Deel dit bericht: zodat u het verschil kan maken in andermans toekomst, naar meer levensplezier!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email