>
_WILKOKNOL_Logo_Liggend

Bel direct: 06 – 201 53 168

Persoonlijk betrokken
nalatenschapscoach financieel coach levensexecuteur vereffenaar executeur mentor bewindvoerder

Het hebben van welbevinden in een financiële buffer!

Zomaar een paar vragen: Wat gaat er in ons financiële huishoudboekje om? Waar gaat ons geld heen? Wat komt er binnen en wat gaat eruit? Wat als de situatie veranderd? Hoe reageren we op veranderingen in inkomsten en uitgaven? Hebben we de mogelijkheid om daarop te anticiperen?

Even een paar feiten onder elkaar:

  • één op de vijf huishoudens hebben geen spaargeld
  • 20 procent van de huishoudens houdt zijn uitgaven patroon niet bij
  • de helft van de huishoudens houdt geen huishoudelijke begroting bij
  • Voornamelijk kwetsbare groepen hebben moeite met het opbouwen van een buffer
  • 17 procent van de huishoudens heeft geen spaarrekening
Wilko Knol

De reparatie aan de auto

Op een koude zonnige ochtend help je de kinderen naar school en bereid je jezelf voor om naar het werk te gaan.

Nadat je je eigen broodtrommel en werktas hebt gepakt, loop je naar de auto en gaat zitten. Je doet de sleutel in het slot om de auto te starten en relaxed weg te rijden. Tot je verbazing doet je auto het niet, je probeert het nog eens en tot je irritatie lukt het je niet om de auto aan de praat te krijgen en ben je genoodzaakt om je werkt te bellen dat je op zijn minst later aanwezig zal zijn.

Je belt met de garage en die komen langs, de monteur constateert dat er een reparatie moet plaatsvinden. Je vraagt uiteraard naar de kosten, want ja, de auto wordt niet gratis gerepareerd. die blijkt richting de 600 euro te gaan.

Het inkomen is gedaald

Na jaren te hebben gewerkt voor een werkgever is er een andere situatie ontstaan waarin het met het bedrijf minder goed gaat, er komt een onvermijdelijke reorganisatie. Ook jij bent geraakt en bent niet meer werkzaam bij die voormalige werkgever; wat nu? Je inkomsten zijn niet meer gelijk aan de periode dat je werkzaam was.

De sollicitaties hebben nog niet het gewenste resultaat opgeleverd en je bent afhankelijk van een ww-uitkering. De eerste periode gaat nog wel, maar na een aantal maanden wordt de hoogte van de uitkering verlaagd met 30 procent en dat hakt er aardig in.

Wilko Knol
Wilko Knol

Uitvaart kosten

Plotseling komt er dan toch dat bericht waar we eigenlijk al langer op zaten te wachten, hij was al wel ziek een aantal jaren, maar toch……. Het slaat toch in en nu is er dan toch het afscheid en gaat er veel in een sneltreinvaart. We hadden al veel dingen samen geregeld, wordt het cremeren of wordt het begraven, de uitvaartverzekering is er. Er is rouw, er is verdriet, er is gemis. gelukkig hebben we een goede uitvaartverzorger en die regelt heel veel voor ons.

Dan verstrijken er een paar weken en zitten we na de begrafenis en komt er de post, er zit een rekening bij van de uitvaartverzorger. Het was een kleine uitvaart, niet heel veel mensen en toch bedraagt deze zevenduizend euro. De uitvaartverzekering keert een bedrag van vijfendertighonderd euro uit, wat nu? Waar halen we de rest vandaan?

Het hebben van een financiële buffer en spaargeld.

Het hebben van spaargeld is een groot goed, het geeft een gevoel van vrijheid om leuke dingen te doen, een nieuw bankstel of die vakantie die je al zo graag wilt.

Een buffer opbouwen is iets anders, deze bouw je op om tegenvallers op te vangen, de auto die een reparatie nodig heeft, of een bril die aan vervanging toe is. Ook een voorbeeld is de toekomstige uitvaartkosten (kijk naar de verzekering wat deze uitkeert en weet wat je uitvaart ongeveer zal kosten). Ook het onderhoud aan je huis  vallen hieronder. Het hebben van een buffer en weten voor welk doel dat is bestemd, geeft ook een gevoel van vrijheid en van rust en wellicht wel enige mate van zekerheid.

Welk bedrag je als buffer nodig hebt is erg afhankelijk van de persoonlijke situatie, dan gaan we terug naar het inzicht en overzicht in de financiële huishouden. Wat heb je (minimaal) nodig om eventuele inkomsten daling te overbruggen, denk hierbij aan de vaste lasten en de uitgaven aan boodschappen. Dat is een component, een onderdeel van je buffer. Daarnaast ook de aanschaf van een noodzakelijke andere auto, of het onderhoud aan het huis. Dit zijn enkele voorbeelden vul het rijtje maar eens aan.

Wilko Knol
Wilko Knol

Hoe bouw je een buffer op?

Nadat er inzicht is ontstaan dat er een buffer nodig is, en voor welke doelen deze bestemd zijn. Komt de volgende stap: het opbouwen van de financiële buffer.

Wanneer er al een gedeelte aan spaargeld is kun je daarvan een bedrag voor je financiële buffer gebruiken. Wanneer deze er niet is, bepaal dan welk bedrag er per maand gaat naar het opbouwen van de buffer. Wanneer er extra inkomsten zijn (bonussen, vakantiegeld of belastingteruggave) gebruik deze dan gedeeltelijk of helemaal om je buffer op te bouwen.

Wanneer het bedrag van de buffer op de lopende rekening blijft staan, zie je telkens een bedrag op de rekening staan, waar je eigelijk niet aan wilt komen. De verleiding is er dan wel, het geld is er immers. Het opbouwen van een buffer vraag discipline, het kan je helpen om dit automatisch in je banksysteem in te regelen, automatisch gaat er dan een vooraf ingesteld bedrag naar je buffer. Dan zie je dit bedrag niet telkens terug en is de verleiding minder aanwezig om het uit te geven.En het werkt ook motiverend, telkens als je naar de buffer-rekening kijkt, zie je dat het bedrag groter wordt en dan kan het zijn dat het een sport wordt, om je buffer op een goed niveau te krijgen en te houden. En het geld wat je daarnaast overhoudt kun je gebruiken voor minder noodzakelijke uitgaven en welke je wel helpen naar meer levensplezier.

Recent geschreven:

Deel dit artikel

Deel dit bericht: zodat u het verschil kan maken in andermans toekomst, naar meer levensplezier!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email