>

Persoonlijk betrokken
nalatenschapscoach financieel coach levensexecuteur vereffenaar executeur mentor bewindvoerder

Uw uitgaven in een overzicht geeft inzicht!

De volgende stap naar een andere toekomst.

Van inzicht naar overzicht in uw inkomsten en uitgaven. Eerder schreef ik over het nut en soms de noodzaak van overzicht hebben in uw financiële huishouden. En in het vorige blog is beschreven dat dit begint met het inzichtelijk maken van de inkomsten. Dit is veelal plezierig en leuk om te doen, verrassend en voor sommigen echt teleurstellend.

Kort is aangestipt de mogelijke inkomensverhogende voorzieningen, inkomsten bestaat uit meer dan loon alleen. Wellicht heeft dit u tot actie gezet of zijn er twijfels; “dit is er toch niet voor mij’, “al die papieren rompslomp” of “daar heb ik geen tijd voor hoor”.

Vergis u niet, stel u hebt recht op zorgtoeslag en wel 40 euro uur per maand, doe die 40 euro eens keer 12, dan is het bedrag bijna 500 uur per jaar. Toch een leuk extra bedrag als spaarbedrag om te gebruiken voor noodzakelijke uitgaven of te gebruiken voor aflossen van een lopende lening. Daag uzelf uit en vraag hulp als er een drempel is of wanneer u niet weet waar te beginnen.

Uw uitgaven in beeld

Voor uitgaven kennen we verschillende categorieën, niet alle uitgaven komen maandelijks voor en niet alle uitgaven kennen iedere maand hetzelfde bedrag.

  • Vaste lasten; dit zijn uitgaven die maandelijks terugkomen en telkens hetzelfde bedragen zijn.
    • Voorbeelden; huur, hypotheek, verzekeringen etc.
  • Vaste variabele lasten; dit zijn uitgaven die noodzakelijk zijn, maandelijks terugkomen en waarbij het bedrag verschillend zijn.
    • Voorbeelden; boodschappen, persoonlijke verzorging, etc.
  • Niet noodzakelijke lasten; uitgave die elke maand verschillend van bedrag zijn, en niet perse nodig.
    • Voorbeelden; roken, loterij, uit eten gaan, etc.

Het verschil in de categorie bepaald ook de mate van invloed (tot op zekere hoogte). In de vaste lasten (bijv. huur, hypotheek, verzekeringen) is er niet altijd direct invloed. Deze lasten zijn afgesproken en liggen veelal vast.

Voor de vaste variabele kosten geldt dat deze gedeeltelijk te beïnvloeden zijn. Het abonnement van de telefoon bijvoorbeeld; wanneer er buiten de bundel wordt gebeld zal het maand bedrag hoger zijn, wordt er binnen de bundel gebeld, betaal je het afgesproken termijn bedrag. Een ander voorbeeld zijn de boodschappen, hierin is ook invloed op uit te oefenen, een A-merk is doorgaans duurder dan een huismerk.

Niet noodzakelijke lasten zijn lasten waarin direct invloed op hebt en welke niet absoluut nodig zijn voor het levensonderhoud. Hierin kan direct en snel actie op ondernomen worden, wanneer wenselijk of echt nodig is wanneer je moet besparen.

Een korte test, doe je mee? Laat je verrassen:

Stap 1: Neem een periode van een maand (15e tot de 14e van de volgende maand) 

Stap 2 Haal de afschriften van die periode bijvoorbeeld door deze te downloaden of je pakt de papieren versie.

Stap 3; Pak een vel papier en verdeel deze in drie gelijke delen, en geef per deel een categorie.

Stap 4; Verdeel alle uitgaven van de gekozen periode in de categorieën zoals eerder beschreven staat:

Stap 5; Tel de bedragen die onder een categorie staan, en bij elkaar horen bij elkaar op (Boodschappen bij elkaar en als er twee verjaardagen zijn geweest deze ook bij elkaar).

Stap 6; Tel per categorie de bedragen op als een totaal per categorie.

Stap 7; Tel alle categorie bedragen bij elkaar op (vast lasten + vaste variabele lasten + niet noodzakelijke lasten = totaal uitgaven van de periode).

Stap 8; Pak nu je inkomsten en haal daar eens je totaal aan uitgaven vanaf……….

Nu een paar vragen:

  • heb je gespaard? of kwam je tekort?
  • wat vind je van de verdeling van de verschillende categorieën?
  • van welke uitgave krijg je een verbaasd gezicht?
  • de categorie “niet noodzakelijke lasten” had je dit verwacht? of kom je hoger uit?

 

Je kunt zeker nog verder gaan met je overzicht en het vergelijken van je maandelijkse uitgaven. Dat is ook zeker zinvol en raad ik je aan. Immers er zijn ook uitgaven die per kwartaal of eens per jaar gedaan worden of incidenteel zijn. In hoeverre doe je aan budgetteren? En welk bedrag gaat er naar de spaarrekening?

Voor nu heb je met bovenstaande een snelle manier gegeven om inzicht en overzicht in je uitgaven te krijgen.

Deel dit artikel

Deel dit bericht: zodat u het verschil kan maken in andermans toekomst, naar meer levensplezier!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email